Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ηχηρό "όχι" στα μέτρα του μνημονίου

Δυναμικό μήνυμα στις προθέσεις της κυβέρνησης έστειλαν και οι εργαζόμενοι του Ρεθύμνου που συμμετείχαν στη χθεσινή μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης, στην οποία συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, η ΑΔΕΔΥ, τα πρωτοβάθμια σωματεία, ο σύλλογος εργαζομένων του Πανεπιστημίου, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, ο ιατρικός σύλλογος Ρεθύμνου, η ΕΛΜΕΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ρεθύμνου, καθώς και άτομα από τον αντεξουσιαστικό χώρο.
Η πορεία ήταν μεγάλη, αφού περισσότερα από 1000 άτομα κατέβηκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν ενάντια στο μνημόνιο και στα μέτρα της τρικομματικής κυβέρνησης. Από τις 10 ως τις 12 πολλά ήταν και τα εμπορικά καταστήματα που ακολούθησαν το κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου και οι επιχειρηματίες έκλεισαν συμβολικά τις επιχειρήσεις τους, ενώ στην πορεία το Διοικητικό Συμβούλιο και πολυπληθής αντιπροσωπεία εμπόρων. Η κινητοποίηση θεωρήθηκε επιτυχημένη από τους εμπόρους, «πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που δεν κατανόησαν τη σημασία και το νόημα της κινητοποίησή μας. Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα είμαστε όλοι παρόντες», ανέφερε ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου.

«Η καινούρια τρικομματική κυβέρνηση συνεχίζει το επαίσχυντο έργο, το οποίο άρχισαν οι προηγούμενες δύο κυβερνήσεις. Παρά τις υποσχέσεις ότι δεν θα υπάρξουν πλέον κάθετες και οριζόντιες περικοπές, δυστυχώς για μία ακόμα φορά το μάρμαρο έρχεται να πληρώσει η μισθωτή εργασία. Οι έχοντες και κατέχοντες συνεχίζουν να είναι στο απυρόβλητο χωρίς κανείς ούτε να θέλει 
ούτε να μπορεί να τους αγγίξει. Δεν αντέχει πλέον η ελληνική κοινωνία αυτά τα επαίσχυντα μέτρα. Σε λίγο καιρό θα γυρίσουμε σε μέρες κατοχής του ’41. Όλοι πρέπει να πούμε ένα μεγάλο «όχι» σε αυτή τη μνημονιακή πολιτική που συνεχίζει να κατατρώει τις σάρκες των εργαζομένων», σημείωσε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στο Ρέθυμνο, Νίκος Δερεδάκης, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, Γιώργος Νικολιδάκης πρόσθεσε: «Δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο, ούτε εργασιακό, ούτε μισθολογικό, ούτε υγεία. Για όλα αυτά που πληρώναμε τόσα χρόνια δεν έχουμε καμία απολαβή. Ούτε φάρμακα έχουμε, ούτε γιατρούς, ούτε τίποτα. Σε λίγο καιρό, θα πληρώνουμε και κεφαλικό φόρο για να αναπνεύουμε τον αέρα του ελληνικού κράτους. Ο καθένας πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να βγει στο δρόμο για να διεκδικήσει αυτά που του στερούν κάθε μέρα, γιατί πάντα από εμάς τα παίρνουν και όχι από αυτούς που τα έχουν. Σήμερα κάποιοι πλουτίζουν σε βάρος μας και εμείς δεν θα έχουμε ούτε ψωμί να φάμε. Αυτήν την παρακαταθήκη θα αφήσουμε στα παιδιά μας; Ο καθένας ας σκεφτεί και ας αναλάβει τις ευθύνες του».
Η πορεία είχε παλμό και δυναμική και ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου. Από εκεί κατευθύνθηκε μέσω της κεντρικής λεωφόρου Κουντουριώτη προς την οδό Δημητρακάκη και οι διαδηλωτές πέρασαν μπροστά από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, θέλοντας να αναδείξουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το νοσηλευτικό ίδρυμα. Στη συνέχεια, η πορεία κατέληξε στο κτήριο της Εφορείας, όπου αναρτήθηκαν τα πανό των φορέων.
Στο μεταξύ, οι συμμετέχοντες στην απεργιακή συγκέντρωση καλλούν όλα τα σωματεία, τους φορείς του Ρεθύμνου, τις κινήσεις, συλλογικότητες, τα δίκτυα αλληλεγγύης και κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο σε ανοικτή συνέλευσή σήμερα Πέμπτη 27-09-12 και ώρα 7μμ στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματά κλιμάκωσης του αγώνα εν όψει της ψήφισης των νέων μέτρων.
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Την υπεράσπιση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων επιχειρούν οι εργαζόμενοι, όπως αναφέρει στο ψήφισμα του το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου. Αναλυτικά:
«Οι εργατοϋπάλληλοι, Δημόσιοι Υπάλληλοι, επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, ιατροί, άνεργοι και συνταξιούχοι του Ρεθύμνου που πήραμε μέρος, 24ωρη Πανελλαδική - Πανεργατική  απεργία που κήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε., για την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012 και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, μπροστά στις δυσμενείς εξελίξεις όπως διαμορφώνονται μετά τις νέες προκλητικές απαιτήσεις των Τροϊκανών για ισοπεδωτικές παρεμβάσεις στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά μας ζητήματα.

AΠΕΡΓΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ:
• Στην εφαρμογή των αντεργατικών πολιτικών της Κυβέρνησης, που υποτάσσεται στις επιταγές του μνημονίου και τους εκβιασμούς των δανειστών της Τρόϊκας. 
• Στην επίθεση κατά των δικαιωμάτων μας και αντιπαλεύουμε όλες τις νομοθετημένες φοροεπιδρομές και τις αντεργατικές ρυθμίσεις που ανατρέπουν και καταργούν χρόνιες κατακτήσεις, όπως Σ.Σ.Ε., οικονομικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, εντείνοντας τις εργατικές και κοινωνικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις. 
Α Π Ο Ρ Ρ Ι Π Τ Ο Υ Μ Ε 
Κατηγορηματικά την Κυβερνητική παρέμβαση για νομοθετική ρύθμιση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις προθέσεις κατ΄εντολή των δανειστών για μείωση των αποζημιώσεων αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση στην ουσία κάθε εργατικού δικαιώματος που έχει απομείνει. 
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ: 
• Να μην αφήσουμε να ψηφιστούν τα εφιαλτικά μέτρα των 20 δις και καταστρέψουν τη ζωή όλων μας.
• Να αποδεσμευτούμε από την τρόικα, να ακυρώσουμε τα μνημόνια και όλο το νομοθετικό πλαίσιο της εργασιακής ζούγκλας.
• Να σώσουμε τις συντάξεις, την Κοινωνική Ασφάλιση και το Κοινωνικό Κράτος.
• Να προστατέψουμε τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα. 
• Να υπερασπίσουμε τους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις και το 8ωρο. 
• Ρύθμιση χρεών των λαϊκών νοικοκυριών. 
• Να υπάρξει ένα πραγματικά δίκαιο φορολογικό σύστημα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων.
• Να γίνουν δημόσιες επενδύσεις, να μην ξεπουληθούν η δημόσια περιουσία και τα δημόσια κοινωνικά αγαθά. 
• Να υπάρξει ουσιαστική κοινωνική προστασία για τους 1,5 εκατ. ανέργους 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ: 
 - Να αποσυρθούν άμεσα τα αντεργατικά, αντιαναπτυξιακά και αντικοινωνικά μέτρα.
- ΟΧΙ στην ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, το νέο ωράριο εργασίας, την εξαήμερη απασχόληση.
- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της εργοδοτικής συμμετοχής στους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.
- ΟΧΙ στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ΚΑΙ στη μείωση μισθών και συντάξεων
- ΟΧΙ στις μειώσεις αποζημίωσης απόλυσης και συνταξιοδότησης. 
- ΟΧΙ στην κατάργηση του επιδόματος ανεργίας και των άλλων αντικοινωνικών μέτρων.
- Αυτοτέλεια του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και στελέχωσή του με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
- άμεση χρηματοδότηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου καλεί τους γιατρούς να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα αρχής γενομένης με τη χθεσινή γενική απεργία και τη στάση εργασίας.
Στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος σημειώνει:
«Ο ιατρικός κόσμος και η κοινωνία γενικότερα συγκλονίζονται. Η κρίση βαθαίνει. Στην οικονομική προστίθεται και η κοινωνική κρίση ημέρα με τη ημέρα.
Τα αλλεπάλληλα δοσοεξαρτώμενα μέτρα και νομοθετήματα αποσυνθέτουν ότι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος, αποδυναμώνουν τα Δημόσια Νοσοκομεία και περιορίζουν δραματικά τις παροχές στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.
Οφείλουμε να δράσουμε. Οφείλουμε να είμαστε παρόντες. Μαζί με όλους τους κοινωνικούς φορείς. Πρέπει να βοηθήσουμε τους άλλους και τους εαυτούς μας. Πρέπει να προστατεύσουμε την επαγγελματική και επιστημονική αξιοπρέπεια μας και να προασπίσουμε το υπέρτατο αγαθό της Υγείας διεκδικώντας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας και περίθαλψης σε όλους τους χώρους που παρέχονται υπηρεσίες υγείας.

Καταγγέλλουμε:
1. την αποδυνάμωση του ΕΣΥ μέσω της περικοπής κλινών (- 50%!), τις περικοπές μισθών ( – 40%) των γιατρών, τις βεβιασμένες συγχωνεύσεις Νοσοκομείων, τις καταργήσεις τμημάτων και την εφαρμογή μόνο με οικονομικά κριτήρια επισφαλών προγραμμάτων εφημεριών!
2. την αποδυνάμωση των Μονάδων Υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγειάς, Πολυιατρεία ΕΟΠΥΥ) από προσωπικό και γιατρούς και την αδυναμία τους να προμηθευτούν τα απαραίτητα υλικά ακόμη και τα ευτελούς αξίας!..
3. τον λανθασμένο σχεδιασμό του ΕΟΠΥΥ και τον τρόπο λειτουργίας του που συσσωρεύει τεράστια χρέη (2 ΔΙΣ τουλάχιστον), υποβαθμίζει την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη 9.5 εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών σε …συνταγογραφηση, στερώντας τους την πρόσβαση στο γιατρό της επιλογής τους με ορατό αποτέλεσμα ήδη την τεράστια ταλαιπωρία τους, τους κινδύνους για τη ζωή τους και τη μετακύληση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης στους ίδιους τους ασφαλισμένους
Απαιτούμε:
1. την ενίσχυση των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των δημόσιων δομών του ΕΟΠΥΥ και όχι τη διάλυσή τους.
2. την επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη ισότιμα όλων των λειτουργιών υγείας και όχι μόνο της φαρμακευτικής δαπάνης, την αλλαγή λειτουργίας και τη συλλογική σύμβαση των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ
3. την αποπληρωμή των οφειλομένων εφημεριών στους νοσοκομειακούς και των δεδουλευμένων στους ιδιώτες γιατρούς από ΟΠΑΔ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία που καταργήθηκαν που φθάνουν ακόμη και τα 2 χρόνια!

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΕΒΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ψήφισμα εξέδωσε και Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ρεθύμνου, που αναφέρει:
«Η δρασική μείωση εισοδημάτων, η παράλογη υπερφορολόγηση, τα συνεχόμενα νέα μέτρα και ξανά νέα μέτρα που επιβάλλονται στον Επαγγελματικό κόσμο και όχι μόνο μας συνθλίβουν και μας οδηγούν στην ανεργία με ό,τι αυτό σημαίνει και για την οικονομία γενικότερα. 
Η παντελής εγκατάλειψη του Εθνικού συστήματος υγείας και η ουσιαστική υποχρηματοδότηση μας στερεί το αγαθό της υγείας. ΦΤΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ.
Συμμετέχουμε σήμερα στην πανελλαδική κινητοποίηση και ζητάμε να μην ψηφιστούν νέα μέτρα, ζητάμε να ενισχυθεί οικονομικά το σύστημα της υγείας. Αυτή θα είναι η αρχή των κινητοποιήσεών μας».

Πηγή : http://www.goodnet.gr/index.php?id=5,73731,0,0,1,0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου