Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

ΨΗΦΙΣΜΑ για τη δίκη 12 φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, 26-2-2016

Ρέθυμνο 26 Φεβρουαρίου 2016

ΨΗΦΙΣΜΑ

για τη δίκη 12 φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης


Στις 10 Μάρτη δικάζονται 12 φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου μας, με κατηγορίες που αφορούν την παρέμβασή τους στη συνέλευση του Τμήματος κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το φθινόπωρο του 2011.
Είμαστε αλληλέγγυοι στους διωκόμενους φοιτητές και στηρίζουμε την κινητοποίηση για την αθώωσή τους για πολλούς λόγους:

Η επιδίωξη επιπλέον κυρώσεων από το ποινικό δικαστήριο, συμπληρωματικά των ακαδημαϊκών κυρώσεων (απώλεια εξαμήνου σπουδών) που τους έχουν ήδη επιβληθεί από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου, υποδηλώνει μια πραγματικά ακατανόητη διάθεση εκδικητικότητας. Επιπλέον, η προσφυγή δασκάλων, και μάλιστα ακαδημαϊκών, στα ποινικά δικαστήρια, ώστε αυτά να επιληφθούν της συμπεριφοράς των μαθητών-φοιτητών τους, απαξιώνει τους μηνυτές και όχι τους κατηγορούμενους. Ο αντιεκπαιδευτικός χαρακτήρας της δίωξης είναι, θεωρούμε, δεδομένος.

Οι 12 φοιτητές δεν έδρασαν για ιδιωτική τους υπόθεση. Αποτελούσαν εκλεγμένους αντιπροσώπους των συλλόγων τους και μέρος ενός μαχητικού κινήματος ενάντια στους σχεδιασμούς για το Πανεπιστήμιο που σηματοδοτούσε ο περίφημος νόμος Διαμαντοπούλου. Στο κίνημα αυτό συμμετείχε μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας, σύλλογοι φοιτητών, διδασκόντων και υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και ο δικός μας Σύλλογος. Δεν συμμετείχε, αντίθετα υπερασπίστηκε το νόμο, η πλειοψηφία των καθηγητών του Τμήματος Φυσικής. Ο πολιτικός χαρακτήρας της δίωξης είναι, πιστεύουμε, προφανής.

Η παραπομπή φοιτητών στα ποινικά δικαστήρια εξαιτίας της πολιτικής τους δράσης έχει αφ’ εαυτής έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό, που θα περίμενε κανείς να έχει προβληματίσει τους μηνυτές ακαδημαϊκούς: συμβαίνει πρώτη φορά από τα χρόνια της δικτατορίας. Η προσπάθεια ποινικού φρονηματισμού 12 πολιτικοποιημένων φοιτητών, και μέσω αυτού ο προληπτικός παραδειγματισμός των υπολοίπων, είναι βαθιά επικίνδυνη για την ελευθερία της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, είναι επικίνδυνη για την ίδια την δημοκρατία. Ο αντιδημοκρατικός χαρακτήρας της δίωξης είναι το ουσιαστικότερο κίνητρο συμπαράστασης στους φοιτητές.

Οι 12 φοιτητές του Φυσικού Τμήματος πρέπει να αθωωθούν

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου