Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

Η απόφαση της Γ.Σ. του συλλόγου μας για την αξιολόγηση, 8-6-2017

    Στη Γενική συνέλευση του συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στις 8-6-2017 , μετά από συζήτηση μεταξύ των μελών σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης στο Δημόσιο σύμφωνα με το ν.4369 /2016, διαμορφώθηκε η παρακάτω απόφαση:
   Η βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και η ποιοτική αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών αποτελεί ζητούμενο των διεκδικήσεων των εργαζομένων. Όμως, το ζητούμενο αυτό κάθε άλλο παρά υπηρετείται από την αξιολόγηση, η οποία σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 30 Ιουνίου 2017.
    Πρόκειται για διαδικασία που εντάσσεται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από μια σειρά νόμων, εφαρμοστικών των μνημονιακών πολιτικών.
    Είναι ενταγμένη στη συνολική προσπάθεια αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο και αλλαγής του χαρακτήρα της δημόσιας Διοίκησης, προωθώντας ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία του.
    Στην ουσία της ελάχιστα διαφέρει από την προηγούμενη διαδικασία αξιολόγησης. Συνδέεται με το μισθολόγιο, αφού μετά από τρεις αρνητικές αξιολογήσεις αναστέλλεται η μισθολογική εξέλιξη (ν. 4354/2015). Συνδέεται επίσης με τις απολύσεις, δεδομένου ότι όσοι βαθμολογούνται από 0 έως 24, θα κρίνονται ακατάλληλοι. Οι χαρακτηρισμοί της αξιολόγησης εκάστου υπαλλήλου θα τον συνοδεύουν στη δημοσιοϋπαλληλική του πορεία και θα μπορούν να αξιοποιηθούν ανάλογα με τις προτεραιότητες της εκάστοτε πολιτικής συγκυρίας: Μείωση μισθού; Διαθεσιμότητα; Απόλυση; Ό,τι αποφασίσουν.
   Παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για την αλλαγή στη φιλοσοφία αξιολόγησης, η προχειρότητα και η βιασύνη επανάληψης του ίδιου έργου αποτυπώνεται ακόμα και στα χρησιμοποιούμενα έντυπα: δεν άλλαξαν σχεδόν καθόλου οι παράμετροι βάσει των οποίων αξιολογούνται οι υπάλληλοι!
    Βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης μέσω της αξιολόγησης του προσωπικού, δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν, λόγω της μείωσης του προσωπικού, οι υπηρεσίες λειτουργούν οριακά και η παράλληλη απασχόληση προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, τείνει να αποτελέσει τον κανόνα. Ούτε οι προϊστάμενοι, ούτε οι υφιστάμενοι μπορούν να αξιολογηθούν αντικειμενικά, εφόσον όλοι λειτουργούμε στα όρια των δυνατοτήτων μας και αυτό είναι κάτι που το βιώνουμε καθημερινά.
  Η επίκληση της αναγκαιότητας της εσπευσμένης αξιολόγησης για να μπορέσει να προχωρήσει η επιλογή προϊσταμένων, λειτουργεί ως “δόλωμα” για τους υπαλλήλους. Η διαδικασία αυτή όχι μόνο δεν θα βελτιώσει τη λειτουργία των υπηρεσιών, αλλά θα την υπονομεύσει διαταράσσοντας τις σχέσεις των υπαλλήλων στους χώρους εργασίας.
    Εξαιτίας των παραπάνω προβλημάτων καλούμε τους συναδέλφους να μη παραλάβουν τα έντυπα αξιολόγησης, εφόσον η Διοίκηση αποφασίσει τη διανομή τους και να προσέλθουμε σε νέα Γενική Συνέλευση, για να καθορίσουμε την περαιτέρω στάση μας λαμβάνοντας υπόψη και την πορεία της διαδικασίας γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου