Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012

Συμβολική αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
  Σε συνέχεια της ανακοίνωσης και του Δελτίου Τύπου που εστάλη στις 4 Οκτωβρίου 2012 από τα News University http://news.uoc.gr/news/2012/04-10/file1.pdf  σχετικά με την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης για συμβολική αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012, διευκρινίζεται ότι την ημέρα εκείνη δεν θα λειτουργήσει καμία υπηρεσία του Πανεπιστημίου, ούτε θα γίνουν μαθήματα. Εννοείται ότι για υπηρεσίες που για ανελαστικούς λόγους πρέπει να λειτουργήσουν στοιχειωδώς με "προσωπικό ασφαλείας", είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμόδιων Διευθυντών να αποφασίσουν. 
Όμως είναι σημαντικό πριν, κατά την διάρκεια και μετά την συνέντευξη τύπου που θα λάβει χώρα στις 11:00πμ στο Αμφιθέατρο Δ7 της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου με ταυτόχρονη σύνδεση με την Αίθουσα της Συγκλήτου στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών, τα μέλη της Πανεπιστημιακή Κοινότητας να είναι εκεί. Έχει γίνει προσπάθεια να δοθεί ευρεία δημοσιότητα στην εκδήλωση. Τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας καλούνται να είναι παρόντα στο Πανεπιστήμιο από 9:00πμ έως 2:00μμ  Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη.

 Από την Πρυτανεία

Κλείνει για μια μέρα το Πανεπιστήμιο Κρήτης
05/10/12, http://www.goodnet.gr/index.php?id=5,74045,0,0,1,0
Λουκέτο βάζει συμβολικά για μια μέρα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης η Σύγκλητος του Ιδρύματος, προκειμένου να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της γα τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ίδρυμα που το οδηγούν σε μαρασμό.
Το Πανεπιστήμιο θα κλείσει την ερχόμενη Τρίτη, μέρα που θα δοθεί και συνέντευξη τύπου από τις πρυτανικές αρχές για τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, με κυριότερα τη μειωμένη χρηματοδότηση από το κράτος και τη μη πρόσληψη συμβασιούχων διδασκόντων που καλύπτουν πάγιες διδακτικές ανάγκες.
Υπενθυμίζουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ανακοίνωσε την αναστολή έναρξης των μαθημάτων διότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις διδακτικές ανάγκες του τμήματος, ενώ πολλά ακόμη τμήματα σε Ρέθυμνο κυρίως αλλά και στο Ηράκλειο αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.
Στην ανακοίνωση τη Συγκλήτου αναφέρεται:
«Η Σύγκλητος  του Πανεπιστημίου Κρήτης στην 306η/27-9-12 συνεδρίασή της, διαπιστώνοντας τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ίδρυμα, συζήτησε διεξοδικά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, για τα οποία δεν έχει δοθεί λύση, αλλά αντίθετα, ορισμένα εξ αυτών οδηγούν σε αδυναμία λειτουργίας του σε ακαδημαϊκό επίπεδο, ενώ άλλα είναι σίγουρο ότι αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, θα το οδηγήσουν με ταχύτατους ρυθμούς σε μαρασμό:
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης
(1) Αδυνατεί σε πολλές περιπτώσεις να υλοποιήσει τα προγράμματα σπουδών του λόγω του μηδενισμού των πιστώσεων για πρόσληψη συμβασιούχων διδασκόντων του ΠΔ407/80, οι οποίοι κάλυπταν πάγιες και ουσιαστικές διδακτικές ανάγκες σε ποσοστό τουλάχιστον 17% των υπηρετούντων μελών ΔΕΠ. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία ομαλής φοίτησης και ολοκλήρωσης των σπουδών μέσα στον προβλεπόμενο από το πρόγραμμα χρόνο.
(2) Δεν μπορεί να στηρίξει τους οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερους φοιτητές, παρέχοντάς τους δωρεάν σίτιση, καθώς η επιχορήγηση για το υπόλοιπο του 2012 αρκεί μετά βίας για την κάλυψη του 29,5% των δικαιουμένων δωρεάν σίτισης φοιτητών, σε σχέση με το μέγιστο αριθμό 3.500 φοιτητών που προβλέπεται στις συμβάσεις που έχει υπογράψει το Ίδρυμα από το 2010.
(3) Αιμορραγεί από τον εντεινόμενο ρυθμό αποχωρήσεων τόσο του διοικητικού προσωπικού του όλων των κατηγοριών (έχασε το 17,15% την τελευταία τριετία και το 8,5% το τελευταίο χρόνο), όσο και του διδακτικού, χωρίς να γίνονται οι διορισμοί 48 εκλεγμένων μελών ΔΕΠ που εκκρεμούν, χωρίς να γίνεται προκήρυξη καμίας θέσης που κενώνεται, σε ένα καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας που πλήττει όλες τις κατηγορίες προσωπικού και οδηγεί πολλά νέα και ικανά στελέχη του Ιδρύματος να αναζητούν αλλού καλύτερες συνθήκες εργασίες.
(4) Καταβάλλει προσπάθειες για την ολοκλήρωση έργων υποδομής και ανάπτυξης με μειωμένη την χρηματοδότηση των δημοσίων επενδύσεων κατά 52% σε σχέση με το 2011, που δεν καλύπτει ούτε τις ανειλημμένες συμβατικές υποχρεώσεις του Ιδρύματος για το 2012.
(5) Προσπαθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του και στην προσαρμογή της εν γένει ακαδημαϊκής, ερευνητικής και διοικητικής του λειτουργίας, σε συνθήκες αλλαγής του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ και της νομοθεσίας για την Δημόσια Διοίκηση, όταν μάλιστα οι νέες νομικές ρυθμίσεις εμφανίζουν πολλές ασάφειες και είναι σε αρκετές περιπτώσεις ασύμβατες μεταξύ τους.
Ως εκ τούτου, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισε
(α) Να κοινοποιήσει με λεπτομερή περιγραφή τα ανωτέρω οξύτατα προβλήματα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ζητώντας
• την άμεση χορήγηση πιστώσεων για την πρόσληψη συμβασιούχων διδασκόντων του ΠΔ407/80
• την άμεση αύξηση της επιχορήγησης για την σίτιση των φοιτητών του Ιδρύματος
• τον διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ και ΕΤΕΠ που εκκρεμούν εδώ και 2,5 χρόνια
• την προκήρυξη των θέσεων ΔΕΠ που έχουν κενωθεί τα τελευταία δύο χρόνια
• την απόρριψη της περαιτέρω μείωσης των μισθών του προσωπικού όλων των κατηγοριών
(β) Να προχωρήσει σε ευρεία δημοσιοποίηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.
(γ) Να προχωρήσει σε συμβολική αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος στις 9 Οκτωβρίου 2012 και συνέντευξη τύπου των Πρυτανικών Αρχών στις 11πμ. την ίδια ημέρα, στο Αμφιθέατρο Δ7 της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου στο Ρέθυμνο, με ταυτόχρονη σύνδεση με την Αίθουσα της Συγκλήτου στο Κτήριο Διοίκησης της Πανεπιστημιούπολης Βουτών στο Ηράκλειο και με τη συμμετοχή των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και πρόσκληση βουλευτών και των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου