Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Εργασιακή εφεδρεία σε 151 φορείς


Το πρώτο κύμα της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο έρχεται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και θα αφορά τουλάχιστον το 10% του προσωπικού 151 οργανισμών. Πρώτοι υποψήφιοι προς εφεδρεία, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, θα είναι όσοι εργαζόμενοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα ή βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και όσοι έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα.
Την εγκύκλιο με την οποία ενεργοποιείται το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, απέστειλε την Δευτέρα, ο ειδικός γραμματέας ΔΕΚΟ, Γιώργος Κυριακός, στις 151 ΔΕΚΟ. Οι επικεφαλής των ΔΕΚΟ πρέπει να αποστείλουν έως τις 26 Σεπτεμβρίου, στην ειδική γραμματεία, καταλόγους με το πλεονάζον προσωπικό, που πρέπει να είναι τουλάχιστον 10% του συνόλου των εργαζομένων ανά ΔΕΚΟ.  


Πρώτοι στον κατάλογο κατατάσσονται όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, όσοι έχουν φτάσει σε συντάξιμη ηλικία και όσοι έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα.  Οι αμέσως επόμενοι που θα χαρακτηριστούν «πλεονάζον προσωπικό» θα είναι κατά προτεραιότητα εργαζόμενοι γενικών διοικητικών καθηκόντων και υπάλληλοι σε τμήματα διοικητικής μέριμνας, γραμματειακής υποστήριξης κ.λπ.

Σε δεύτερη φάση, εάν η ΔΕΚΟ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζομένους, το σύνολο των υπολοίπων υπαλλήλων θα τεθεί σε διαδικασία αξιολόγησης, με την υποστήριξη εξωτερικών συμβούλων, οι οποίοι θα προσληφθούν με ευθύνη του φορέα και θα τελούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Η πρόσληψη των εξωτερικών συμβούλων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός μηνός και το πόρισμα των εργασιών τους να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών από σήμερα. Με βάση το πόρισμα, θα ενταχθεί συμπληρωματικά στην "εργασιακή εφεδρεία" επιπλέον προσωπικό.
Εντός των επομένων ημερών θα εκδοθεί και το προεδρικό διάταγμα από το υπουργείο Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης το οποίο θα θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία με την οποία το ΑΣΕΠ θα κατατάσσει στις λίστες το πλεονάζων προσωπικό των ΝΠΙΔ του δημοσίου τομέα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β.Μουλόπουλου.
Σε ότι αφορά τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, αυτά όπως δήλωσε ο κ. Ρόβλιας, θα είναι αντικειμενικά και αξιοκρατικά και θα λαμβάνουν υπόψη οικογενειακή κατάσταση, προϋπηρεσία, πτυχία, ειδικές γνώσεις κλπ.
Ο κ. Μουλόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση «ότι παραδίδει αμαχητί το λαό στα ζωώδη ένστικτά του νεοφιλελευθερισμού μετατρέποντας το κράτος σε επιχείρηση. Χαρακτήρισε μάλιστα την εργασιακή εφεδρεία ως εργαλείο για την μετατροπή των εργαζομένων στο δημόσιο σε ένα ευέλικτο και φθηνό εργατικό προσωπικό.
«Δεν είμαστε σαδιστές. Όλα αυτά για τα οποία μας κατηγορείτε τα κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε μια δραματική κατάσταση την οποία παραλάβαμε και δεν δημιουργήσαμε εμείς. Η εργασιακή εφεδρεία είναι ένα εργαλείο σε αυτή την έκτακτη κατάσταση για την έξοδο από την κρίση.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρόβλιας απαντώντας στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου