Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακοίνωση προς πρωτοετείς φοιτητές και γονείς, 10 Σεπ. 2013

                                                                                    Ρέθυμνο 9/9/2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ
ΔΥΟ 48ωρες ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ 10 &11  12 &13 Σεπτεμβρίου
ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

Αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες, αγαπητοί γονείς
  
Εμείς, εργαζόμενοι και καθηγητές, σας καλωσορίζουμε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, συγχαίροντάς σας για την επιτυχία σας. Θα θέλαμε, όπως πάντα κάνουμε, να σας υποδεχτούμε στις γραμματείες μας και στα αμφιθέατρα, να μιλήσουμε προσωπικά μαζί σας, να σας ενημερώσουμε. Όμως τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στα πανεπιστήμια μας ανάγκασαν να κλείσουμε τις πόρτες. Είναι όμως μια ανάγκη που μάς ξεπερνά!
Η συμμετοχή μας στην απεργία αυτή, που πάρθηκε μετά από πολλές βασανιστικές συζητήσεις και πολύωρες συνεδριάσεις αφού υπάρχει προθεσμία εγγραφής σας στο Πανεπιστήμιό μας, κρίθηκε αναγκαία. Για να διαμαρτυρηθούμε έτσι για την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει - με αμφιλεγόμενες διαδικασίες και ανεφάρμοστα χρονοδιαγράμματα - το μέτρο της διαθεσιμότητας· δηλαδή την απόλυση του Διοικητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με τον χαρακτηρισμό 1500 διοικητικών υπαλλήλων (1 στους 5 του συνόλου) ως «υπεράριθμων».
Αντιδρούμε και αντιστεκόμαστε στην άδικη και παράλογη αυτή απόφαση που θα έχει ολέθριες συνέπειες στην εργασιακή, προσωπική και οικογενειακή ζωή μας. Αλλά όχι μόνο αυτό. Θα οδηγήσει και στην υποβάθμιση των παρεχόμενων σε σας διοικητικών υπηρεσιών και της εκπαίδευσής σας.
  Πλεονάζον διοικητικό προσωπικό δεν υπάρχει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Αντιθέτως, τα τελευταία 4 χρόνια με την απαγόρευση των διορισμών και την αθρόα αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης πολλών έμπειρων στελεχών μας το διοικητικό προσωπικό μειώθηκε κατά 26%. Η συρρίκνωση αυτή του προσωπικού του Πανεπιστημίου μας δυσχέρανε τη εύρυθμη διοικητική του λειτουργία, που τώρα δέχεται ένα ακόμη «χτύπημα», τη διαθεσιμότητα-απόλυση σημαντικού μέρους  του διοικητικού προσωπικού. 
Έχουν όμως προηγηθεί πολλά και αλλεπάλληλα! Οι προϋπολογισμοί που μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια πάνω από 50%, η απόλυση των συμβασιούχων διδασκόντων, ο μη διορισμός εδώ και χρόνια εκλεγέντων καθηγητών. Πολλοί καθηγητές εξαναγκάζονται να φεύγουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό. Οι Σχολές μας αιμορραγούν από τις συνταξιοδοτήσεις, αλλά η κυβέρνηση προαναγγέλλει και τη διαθεσιμότητα του 40% των καθηγητών μας στο άμεσο μέλλον, ενώ το Υπουργείο αύξησε φέτος τον αριθμό των εισακτέων μας κατά 33% . Οι μισοί διοικητικοί, οι μισοί καθηγητές, με ανύπαρκτους προϋπολογισμούς θα πρέπει να εξυπηρετήσουμε και να εκπαιδεύσουμε τους περίπου 20.000 φοιτητές και φοιτήτριές μας.   
  Όλα αυτά μοιραία οδηγούν στην απαξίωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και στην κατάργηση της δωρεάν Δημόσιας Παιδείας.
  Σ’ αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε άλλο, ούτε να κοιτάζουμε απαθείς τον κατήφορο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα απολυθεί και ο διπλανός μας μέχρι να έλθει η σειρά μας. Είμαστε οι περισσότεροι γονείς, που τα παιδιά μας φοιτούν, ή ετοιμάζονται να εισαχθούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και αντιλαμβανόμαστε την αναστάτωση που ενδεχομένως να προκαλέσουμε. Θεωρούμε όμως ότι και εσείς αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά η άμεση και δυναμική αντίδραση όλων μας μπροστά στον ορατό κίνδυνο της διάλυσης του εργασιακού μας χώρου, της δικής μας ζωής και της ζωής των οικογενειών μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους αγαπητοί γονείς, αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες, εργαζόμενοι και καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αποφασίσαμε να σταθούμε με το κεφάλι ψηλά, όχι μοιραίοι και άβουλοι, κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι μας για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές το ίδιο και καλύτερο Πανεπιστήμιο από αυτό που μας παραδόθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου